Oldalsáv

Nagy volt a feszkó a villamos területen

2018. november 19.
Nem unatkoztak mostanában a Dunaferr iskola villamos palántái, először az E-ON Hungária Zrt. energiaszolgáltató részlegének egyik 120/10kV-os alállomásán jártak, majd sorra jöttek a feszültségteli pillanatok.

Ugyancsak ezen a napon, a Telephelyen a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeivel ismerkedtettek meg a tizenegyedikes szakgimnazistáink és a technikus tanulóink Horváth Pál kollégánk segítségével. Megtudták, milyen lépései vannak egy konkrét háztartási napelem-rendszer tervezésének, bemérésének és telepítésének. Az elméleti előadást gyakorlati bemutató követte. Kedden – november 6-án – a technikus-jelöltjeink a Hamburger Hungária gyárában tettek látogatást. Nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen itt már „élőben” láthatták leendő munkahelyüket, megfigyelhették, mi a feladata egy technikusnak egy korszerű üzemben.


Másnap a Telephelyen egy érdekes bemutató is volt az MEE Dunaújvárosi Területi Szervezetével közös rendezésében. A tizedikes villamos szakközépiskolások és a kilencedikes autószerelő szakgimnazistáink ismerkedtek az elektromos és hibrid hajtású személygépkocsik „lelki világával” Werner Tamás MME tagunk előadásában. Ezt követően diákjaink megtekintettek egy hibrid hajtású autót, majd kérdéseket tettek fel szakértőnknek, amelyekre természetesen kimerítő válaszokat kaptak.
Ugyancsak kedden a tizedikes villanyszerelőink Bekker József kollégánk vezetésével egy erősáramú hálózatra-kapcsolás folyamatába tekintettek be egy e-onos szakértő kalauzolásával.


Szerdán a végzős villanyszerelőink oktatóikkal az E-on áramszolgáltató részlegénél voltak szakmai tapasztalatokat gyűjteni Ádám András és Viszokai László vezényletével. A kilencedikes villamos szakgimnazistáink az ISD Dunaferr Zrt. Erőművében találkozhattak az elméleti elektrotechnikában tanultak gyakorlati megvalósulásával. Szakmai vezetés segítségével végigjárták a villamos energia előállításának lépéseit.
Az erősáramú technikus-jelöltjeink tájékoztatót hallgattak meg a MAVIR képviselőitől a gyakornok-programjukról, amelyet Molnár Péter szervezett.
Majd jött a péntek, a Dunaújvárosi Szakképzés Napja, mikor is a Telephely villamos szakmai képzése is bemutatkozhatott.

 

Páger László villamos munkaközösség-vezető beszámolója

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu