Oldalsáv

Határtalanul - A Bánki Erdélyben

2019. április 15.
DSZC Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola 2 osztálya (9.D, 10.A) 40 diákkal és 3 kísérőtanárral indult útnak. Április 10 és 13 között Erdélyben a szabadságharc helyszíneit járták körbe. A Bánki beszámolója:


1.NAP (2019.04.10.)
DSZC Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola 2 osztálya (9.D, 10.A) 40 diákkal és 3 kísérőtanárral (Bognárné Pongrácz Mária, Kovácsné Rubint Ágnes, Vadas Zsuzsanna) indult útnak. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol a partneriskolánkat (Mihail Eminescu Főgimnázium) látogattuk meg első állomásunkként. Az iskola diákjai szívélyesen fogadtak minket. Kiselőadások formájában megismerhettük Nagyvárad történetét és a témánkhoz kapcsolódó 48-as emlékhelyeket. Az gimnáziumi ismerkedést követően a két intézmény diákjai együtt járták be Nagyvárad nevezetességeit: megtekintettük a Holnap című folyóirat alapítóinak, Adynak, Juhász Gyulának a szobrát, sétáltunk a virágba borult Körös-parton, ahol a tematikához kapcsolódóan megnéztük a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezőjének, Szacsvay Imrének a szobrát, elsétáltunk a Magyar Színházhoz, majd a belváros történetével ismerkedtünk honismereti vezetőnk, Kolozsi Orsolya segítségével. A nap utolsó állomásaként a szabadságharc hadi központját, a várat tekintettük meg.


2. NAP (2019.04.11.)
Mozgalmas napunk első állomása Nagyszalontán volt, ahol egy ráhangoló séta után, megtekintettük Arany János emlékmúzeumát (csonka- torony). Itt nemcsak az irodalmi pályafutását követhettük nyomon, hanem 1848-as szerepéről, Petőfivel való barátságáról is szó esett.
A következő állomásunk Világos városkája volt. Itt előbb a Bohus kastélyt nézhettük meg. Itt írta alá Görgey Artúr és Paszkievics orosz tábornok 1849.augusztus 13-án a fegyverletételi megállapodást, illetve kiselőadás formájában ismerkedhettünk meg a ház úrnőjének, Bohusné Szőgyényi Antóniának az életével, aki nemcsak a fegyverletétel szemtanújaként írt visszaemlékezéséről volt nevezetes, hanem sokat tett a környék szegényeiért, a környék lányainak oktatásáért. Majd egy rövid túra keretében felmásztunk a világosi vár romjaihoz. Gyönyörű kilátás nyílt a szőlőskerti területekre, ahol a szabadságharcosaink letették a fegyvert.
Utolsó célállomásunk Arad volt, ahol előbb a 13 hősi halt tábornokunk emlékhelyénél koszorút helyeztünk el, majd a Megbékélés terén megtekintettük a Szabadság- szobrot.


3.NAP (2019.04.12.)
Partiumból Erdélybe vezetett utunk. előbb a fantasztikus tájat csodálhattuk meg a Királyhágóról, majd egy élményekkel teli (visszafelé az időjárás megtréfálta csapatunkat: szakadt az eső, egyes helyeken havazott) túra keretében eljutottunk a havasrekettyei vízeséshez.
A nap másik állomása, a 300.000-es kolozs megyei székhely: Kolozsvár volt. Itt nemcsak a patinás belvárost jártuk körbe, de eljutottunk a Házsongárdi temető ’48-as sírjaihoz, Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőhelyéhez is .


4.NAP (2019.04.13)
Haza utazásunk előtt útba ejtettük a 926 lakossal bíró, színmagyar települést, Körösfő. Itt megtekintettük a négyfiatornyas, 1764-ben épült református templomot, megkoszorúztuk a szabadságharc során, a környéken elesett Vasvári Pál emlékoszlopát, majd visszatértünk a kiinduló állomásunkra, Nagyváradra, ahol bementünk a székesegyházba és kívülről (felújítási munkálatok miatt) megtekintettük a püspöki palotát.

 

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu