Oldalsáv

Mozgásjavítóban jártunk

2019. április 15.
A Szabolcs Vezér iskola pedagógia szakos tanulói a budapesti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium EGYMI és Kollégium látogatói voltak. Czövek Julianna beszámolója:

Az igazgató úr szívélyes fogadása után a Módszertani Intézményegység vezetője kalauzolt minket, majd egy rövid bemutató filmet néztünk meg mindennapjaikról a színházteremben.
Az intézményben több mint 200 mozgáskorlátozott gyermekoktatása, nevelése, mozgásfejlesztése, egészségügyi ellátása és gondozása, szakképzése és sérülés specifikus ellátása történik már 3 éves kortól. Szakmai tevékenységeik az óvoda, általános iskola, középiskola intézményegységek munkája által egyrészt egymásra épül, másrészt a kollégiumi ellátás valamennyi korcsoport számára elérhető, mint ahogyan az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény által támogatott együttnevelés is.
A 2010-ben lezárult rekonstrukciót követően a régi és új épületek együttesen alkotják azt a környezetet, amely a teljes körű akadálymentesítés révén valódi XXI. századi körülményeket teremt a mozgáskorlátozott gyermekek neveléséhez, oktatásához és gondozásához. A három, egymással összekapcsolt épületből álló intézmény szaktantermekkel, tornatermekkel és tornaszobákkal, egy 25 méteres, versenyek rendezésére is alkalmas uszodával, tanmedencével és egyéb hidroterápiás egységekkel, színházteremmel, ebédlővel, közösségi térként is funkcionáló kis és nagy „zsibongóval”, tágas belső udvarokkal, valamint 10, egyenként 12 fő fogadására alkalmas apartmannal várja a mozgáskorlátozott tanulókat.


Mindenhová bepillanthattunk, a kollégium lakóegységeitől kezdve az uszodába, az ebédlőbe, a hidroterápiás egységekbe. A szakmai látogatás zárásaként egy teljes tanórát kis csoportokban hospitálhattak tanulóink az általános iskolai alsó tagozatos osztályokban.
Tanultunk eddig a mozgáskorlátozott gyermekekről, filmeket néztünk a mindennapjaikról, de csak most kezdtük megérteni és megérezni az életüket, a körülöttük dolgozó pedagógusok, asszisztensek munkáját.
Köszönjük, hogy itt lehettünk!

Czövek Julianna, gyógypedagógia szakos tanár

 

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu