Oldalsáv

Tisztelt Végzős Diákjaink!

2020. április 30.
A mai nappal véget ért középiskolai tanulmányaik érettségire, valamint szakmai vizsgára felkészítő szakasza. A hagyományainknak megfelelően ilyenkor megállunk, ünneplőbe öltöztetjük magunk és a lelkünk, és búcsút mondunk. Hagyományosan. De nem az idei tanévben.

Most, ha tetszik, ha nem, sodródunk az árral és alkalmazkodunk, megfelelünk a körülöttünk lévő világ kihívásainak. Tesszük, amit az élet diktál nekünk.

Ez így nehéz. Mindenkinek.

Önök most egy nagyon különleges leckét kaptak, az élettől. Talán egy picit elgondolkodtak fontos dolgokon, azon, hogy milyen hirtelen tud fejetetejére állni minden, hogy semmi sem természetes, ami annak látszik, hogy tulajdonképpen valóban kerek a Föld, de nem Önök körül kering. És kérdezhetnék, hogy: jó-jó, de miért éppen a mi ballagásunkba és érettséginkbe kell belepancsolnia? Igen. Érthető kérdés. De nincs rá válasz.

Pocsainé Varga Veronika, főigazgató Pocsainé Varga Veronika, főigazgató A ballagás egy nagyon különleges atmoszférájú esemény. Egy olyan ceremónia, amit minden érintett magában, a lelkében él meg és sok-sok év elteltével kerül a végleges helyére az egész középiskolás időszak. Mit csináltak jól, vagy rosszul, minek volt értelme és minek nem? Kitől kaptak igazi útravalót? Kinek tartoznak köszönettel? A vizsgára való felkészülésnek is van egy semmihez sem hasonlítható rítusa. Egy több héten/hónapon keresztül tartó felfokozott tudat- és lelkiállapot.

Tanulunk. Önök is, mi is. És most nem matematikáról vagy irodalomról beszélek. Az életről beszélek. Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, hogy iskolába járunk, vagy már dolgozunk. Belesodródhatunk bizonyos dolgokba, kellemetlen helyzetekbe, de mindig felelősséggel kell döntenünk és cselekednünk. Az életben nincs felmentés.

Akaratukon kívül a történelem aktív részeseivé váltak. Önökről még sokan és sokat fognak beszélni. És most jön a felelősség önmagukkal szemben. Kérem, mutassák meg, hogy fegyelmezett és felnőtt válaszokat adnak ebben a nem mindennapi helyzetben. Felelősek minden tettükért, mert mindig vannak a jövőre vonatkozó következményei a jelennek.

Bizonyítsák be, hogy az elmúlt éveknek igenis volt értelme, bizonyítsák be, hogy fel tudnak nőni a nehéz feladatokhoz is. Bizonyítsák be nekünk, a szüleiknek, és elsősorban maguknak.

Mi hiszünk Önökben. Pontosan ezért dolgoztunk az elmúlt években. Ezért morogtunk, ezért emeltük fel néha a hangunkat, ezért követeltünk, ezért kértünk, ezért igyekeztünk bevasalni, ezért mondtuk el százszor, ezért nevettünk, sírtunk, örültünk, haragudtunk, ezért bocsátottunk meg, ezért szerettünk.

Fontos, hogy tudják, itt vagyunk. Önök mögött, önök mellett. Lehet, hogy online. Lehet, hogy maszkban. De, itt vagyunk.

Útravalóul egy Radnóti Miklós idézet:

 “Ember vigyázz, figyeld meg jól a világot: ez volt a múlt, emez a vad jelen […] és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen.”

 

Az Önök előtt álló vizsgákhoz kitartást és sok sikert kívánok!

 

Dunaújváros. 2020. április. 30.

 

Pocsainé Varga Veronika

főigazgató

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu