Oldalsáv

ÖKOleszek vetélkedő

2021. január 19.
A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum RUDAS Közgazdasági Technikuma és Kollégiuma már évek óta birtokolja az ÖKOISKOLA címet. Az elmúlt tanévben a kollégiumi nevelőtestület úgy döntött, hogy versenyt hirdet a környezetvédelemmel kapcsolatban.
A rendezvény ötletgazdája Haász Marianna kollégiumi nevelőtanár volt.
A jó gondolatot anyagi és tárgyi hozzájárulásával támogatta intézményünkön kívül a Hamburger Hungária Kft. és fenntartónk, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum is. Ki kell emelni a Dunaújvárosi SzC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola diákjainak segítségét, akik a különdíjat – egy madáretetőt - készítették el.
A 2020. március 19-ére hirdetett vetélkedőt a koronavírus-járvány felülírta, kollégistáink hazautaztak, a megmérettetést őszre tettük át.
Sajnálatos módon az októberre tervezett újabb időpontot is elsöpörte a járványhelyzet, így online formában hirdettük meg a programot. A szervezők a feladatokat átdolgozták, hogy online formában is megoldhatóak legyenek. A megye kollégiumaiból 7 csapat adta be jelentkezését, köztük a Rudas Kollégium két csapata. Az ötfordulósra tervezett vetélkedő anyagát kéthetente kapták meg a versenyzők. A versengés ugyan befejeződött karácsony előtt, azonban a végleges értékelésre és az eredményhirdetésre január elején került sor.
A feladatok között volt prezentáció készítés, 13+1-es totó, szövegértési feladat, filmrészletek alapján környezeti katasztrófák felismerése, plakátkészítés. A diákok választ adtak arra is az online fordulók kapcsán, hogy a középiskolások, a kollégisták mit tudnak tenni a környezet megóvásáért a maguk területén.
Az utolsó fordulóra december 17-én került sor, s a javítás után a zsűri összesítette az eredményeket. Itt is köszönetet mondunk a zsűri elnökének, Petrovickijné dr. Angerer Ildikó környezetvédelmi főtanácsosnak, (DMJV Polgármesteri Hivatal) és tagjainak: dr. Nyerkiné Alabert Zsuzsanna Ericsson-díjas kémia-fizika szakos középiskolai tanárnak és Csapó Máriának, aki a Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium kollégiumi nevelője.
 
Az eredmények:
I. helyezés: Lorántffy Kollégium 1-es csapat
II. helyezés: a székesfehérvári Árpád Kollégium Ökosisters csapata
megosztott III. helyen végzett a Rudas Kollégium kézilabdásaiból alakult csapat és a Lorántffy kollégium 2-es számú csapata.
 
Gratulálunk a versenyzőknek!
Találkozunk jövőre, mert a vetélkedőt hagyománnyá kívánjuk tenni! Bízunk abban, hogy a következő tanévben már nem (vagy nemcsak) online, hanem személyes formában is versenyezhetnek a diákok a környezetvédelem témájában.
 
Haász Marianna és Kincsesné Zavodnyik Júlia
a szervezők nevében

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat